ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Anasayfa -
  • ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

ÜNİVERSİTE TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

 

Üniversite tercih işlemleri, T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile ÖSYM aday işlemleri sistemine girilerek yapılır. Sisteme girildikten sonra ekranın sol tarafında yer alan menü üzerinden tercih işlemleri tamamlanabilir. Üniversite programları için 24 tercih hakkı bulunan adayların, tercih öncesinde ÖSYM internet sitesinde bulunan tercih kılavuzunu incelemeleri gereklidir. LYS puanı ile öğrenci kabul eden programların tercih edilebilmesi için LYS puan türlerinden en az birisi 180 puan olmalıdır. Baraj puanı olan 180 puanın altında kalanlar, ön lisans programları için ve YGS ile öğrenci kabul eden programlar için tercih yapabilecekler. 180 puan ve üzerinde puan alan adaylar, ön lisans programları ve lisans programlarını tercih listelerine ekleyebilecekler. Adaylar tercih listesine 24 üniversite programını yazabilecek. Tanınan tercih hakkının tamamının doldurulması gerekli değildir. Tercih işlemleri sonrasında adayların tercih sonuçları ÖSYM tarafından ilan edilecek ve adaylar kazandıkları üniversite programı için kayıt işlemi gerçekleştirecek. 

 

TERCİH LİSTESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

 

Adaylar, tercih listelerinde ilk olarak üniversite programlarının başarı sıralamalarını dikkate almalıdırlar. ÖSYM tarafından üniversite programlarının puanları değil başarı sıralaması baz alınır. Bu nedenle programların başarı sıralamaları daha önemlidir. ÖSYM bazı bölümler için başarı sıralaması için baraj uygulaması başlattı. Bu uygulamaya göre, belirlenen bölümlerin başarı sıralaması barajı içerisine girilmesi gereklidir. Aksi halde bu bölümler tercih edilemez. 

 

Üniversite programları içerisinde yeni açılan bölümlerin başarı sıralamaları kılavuzda yer almaz. Bu bölümleri tercih listesine yazacak olan adaylar, yakın puana sahip bölümler ve benzer düzeydeki bölümler ile kıyas yapmalıdırlar. Üniversite tercihleri için adaylara tanınan tercihlerin tamamının doldurulması gerekmez. İstenilen ve hedef dahilinde olan bölümlerin yazılması yeterlidir. Tercih sonucunda seçilecek olan meslek sürekli yapılacağı için, tercihler puan yettiği için değil hedef doğrultusunda olduğu için yapılmalıdır.  

 

Tercih işlemleri, 26 Temmuz saat 23.59’da sona erecektir. Bu süre dolana kadar, adaylar tercih işlemlerinde değişiklik yapabilme imkanına sahiptirler.

TÜM HABERLER

TÖDER SINAVI

Haberi İncele

ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARIMIZ

Haberi İncele

GİRİŞİMCİ ÖĞRENCİLERİMİZ!

Haberi İncele